Sałatka z burakami, kozim serem i karmelizowanymi gruszkami


sałatka z burakami, kozim serem i karmelizowaną gruszką

Uwielbiam buraczki, za ich smak, głęboki kolor i właściwości odżywcze! Szczególnie przemawia do mnie fakt, że wzmacniają odporność i także sprawiają, że wolniej się starzejemy. Pomimo tak wielu zalet, dania z burakami w ostatnim czasie pojawiały się w moim menu dość rzadko. Postanawiam to zmienić, dlatego dziś przedstawiam Wam moje odkrycie sałatka z burakami, kozim serem i karmelizowanymi gruszkami.

Składniki sałatki:
(przepis dla 3-4 osób)

3 buraki (średniej wielkości)
kilka garści rukoli oraz roszponki
200 g dojrzewającego sera koziego
garść orzechów pekan
szczypta suszonego chili
pieprz kolorowy
sól morska
oliwa

Buraki dokładnie wyczyść, pozostaw w skórce, a następnie osobno zawiń w folię aluminiową. Podczas owijania pamiętaj, że folia pełni dwie funkcje: izolacyjną oraz termiczną. Owiń buraki matową warstwą na zewnątrz. Przepuszcza ona ciepło, dzięki czemu upieką się, zachowując przy tym swoje właściwości. Średniej wielkości buraki piecz około 60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 – 220 stopni. Po godzinie ostrożnie nakłuwając sprawdź, czy są wystarczająco miękkie. Buraki powinny być soczyste i pachnące. Po upieczeniu skórka powinna delikatnie schodzić. Mam to szczęście, że w okresie wakacyjnym, zawsze mogę liczyć na świeże warzywa w tym na buraki z ogródka warzywnego mojej mamy. To prawdziwy skarb, choć wysiłki mamy doceniłam dopiero po pewnym czasie:) Wracając do naszej sałatki, rukolę oraz roszponkę wymieszaj z odrobiną oliwy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli. Wyłóż na talerze. Następnie dodaj dowolnie pokrojone buraczki (ja najbardziej lubię pokrojone w talarki). Całość posyp delikatnie rozgniecionymi orzechami pekan (zamiennie możesz zastosować również orzechy włoskie) oraz pokruszonym serkiem kozim. Na koniec wyłóż lekko ciepłe karmelizowane gruszki przyrządzone według poniższego przepisu:

Karmelizowane gruszki

2 gruszki
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki brązowego cukru
odrobina klarowanego masła

Rozgrzej na patelni masełko, następnie wsyp dwie łyżeczki brązowego cukru, przemieszaj i dodaj pokrojone gruszki. Polej je miodem (ja wybrałam miód leśny) i obsmażaj 2 minuty z obydwu stron. Po tym czasie powinny stać się miękkie i złociste. Gruszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, dlatego dodaję je do sałatki tuż przed podaniem.

sałatka z burakami, kozim serem i karmelizowaną gruszką 2

Połączenie słodkości buraków i gruszki z rukolą oraz orzechami to mój ideał. Dopełnieniem jest ser kozi, za którym szczerze mówiąc za bardzo nie przepadam, jednak w tej sałatce w całości skradł moje serce. Jeśli również nie jesteście przekonani do dojrzewającego sera koziego, koniecznie musicie spróbować go właśnie w tej odsłonie!

Smacznego!

sałatka z burakami, kozim serem i karmelizowaną gruszką 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>