Przepis na świąteczne pierniczki


Czy z niecierpliwością wyczekujecie już pierwszej gwiazdki? Zaczynacie odliczać dni do Wigilii? Ja tak!:) Do świąt pozostało coraz mniej czasu, najwyższa pora zacząć przygotowania. Jak co roku, obiecuję sobie, że tym razem nie będę zostawiała wszystkiego na ostatnią chwilę. Niestety obietnicy tej nie udało mi się jak dotąd dotrzymać. Kto wie, być może te święta przyniosą rewolucyjną zmianę. Oby!:) Aby nie być gołosłowną, postanowiłam przejść do czynów – w końcu szczęściu trzeba czasem pomóc! Swoje tegoroczne przygotowania rozpoczęłam od upieczenia pierniczków, które wprost uwielbiam. To już ostatni dzwonek na tego rodzaju wypieki. Dlaczego? Pierniki potrzebują kilku tygodni, aby nabrały wilgoci i tym samym stały się miękkie. Przepis, który dziś Wam przedstawiam pozwoli uzyskać ten efekt w zaledwie kilka dni.

Składniki:
(ok. 45 ciastek)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki żytniej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do pierników

2 łyżki miodu akacjowego

1 duże jajko

1 łyżka masła

ok. 50 ml mleka

Mąkę pszenną i żytnią przesiej do miski, następnie dodaj pozostałe sypkie produkty: cukier trzcinowy, sodę oraz przyprawę do pierników. Całość dokładnie wymieszaj i wysyp na stolnicę. Podgrzej miód, po czym równomiernie wlej całość na stolnicę. Na tym etapie składniki najlepiej mieszać szerokim nożem. Poczekaj, aż miód delikatnie ostygnie, dodaj łyżkę masła. Staraj się połączyć nożem masło z pozostałymi składnikami. Powinno zostać posiekane na mniejsze kawałki, które zostaną otulone sypką mieszanką. Dodaj całe jajko, zacznij zagniatać ciasto dolewając łyżkami ciepłe mleko. Może się okazać, że nie wykorzystasz całego mleka. Wyrabiana masa nie powinna być za rzadka. Na początku będzie kleiła się do rąk, podsypuj wówczas odrobiną mąki pszennej. Wyrabiaj około pięciu minut, aż otrzymasz gładkie ciasto.

Przygotuj wałek i foremki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placek o grubości około 0,5 – 1 cm. Wykrajaj kolejno pierniczki. Resztki zbierz, dodaj odrobinę ciasta, ponownie rozwałkuj i wyciskaj.

Tak przygotowane pierniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy miedzy ciastkami. Podczas pieczenia będą delikatnie rosły, dlatego warto mieć na uwadze bezpieczną odległość. Ja układam je w odstępach 3-4 cm.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 8-10 minut.

Po wyjęciu, ułóż je na półmisku lub desce do wystygnięcia. Jeśli chcesz przygotować pierniczki z możliwością wieszania, przekłuj je, najlepiej słomką, kiedy są jeszcze gorące. Dekoruj, kiedy wystygną.

Do ozdabiania pierników możesz użyć lukru dostępnego w poręcznych pisakach. Na półkach sklepowych w dziale z artykułami do wypieków znajdziesz również mnóstwo produktów, które posłużą jako dekoracja m.in śnieżynki czy perły cukrowe. Poniżej moja ulubiona propozycja na domowy lukier o smaku pomarańczowym.

Składniki:

1 szklanka cukru pudru

łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej

4-5 łyżek świeżego soku z pomarańczy

Cukier puder dokładnie wymieszaj ze skórką i sokiem z pomarańczy. Lukier powinien być dość gęsty. Możesz oczywiście przygotować wersję lekko płynną. Wystarczy, że dolejesz odrobinę więcej soku.

Dekorowanie należy do najprzyjemniejszej części. To również świetna zabawa dla dzieci! Osobiście, nie wyobrażam sobie świąt bez pieczenia i ozdabiania korzennych ciasteczek wraz z moimi siostrami. Doceniam momenty, kiedy choć na chwilę możemy wspólnie usiąść i wśród rozmów czuć magię nadchodzących świąt.

Wykreślam z mojej listy pierniczki. Przede mną m.in poszukiwania wymarzonych prezentów! Jeśli znajdujecie się na podobnym etapie, zachecam Was do odwiedzenia wpisów autorstwa Agaty i Martyny. Pomysły na prezent dla Niej lub dla Niego.

Z kolei Ewelina, przygotowała dla Was wskazówki dotyczące świątecznego dress code`u. Tym akcentem, kończymy z marudzeniem, że nie mamy co na siebie włożyć! Przynajmniej na święta…;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>