Ekspresowy deser z truskawkami – Eton mess


deser eton messTruskawki, bezy i bita śmietana. Oto cała filozofia klasycznego angielskiego deseru o nazwie Eton mess. Podobno powstał na początku XX wieku w collegu Eton, kiedy na pikniku podczas corocznej gry w krykieta jeden z gości przez przypadek rozgniótł przygotowaną na tę okazję bezę Pavlowej. Prawdopodobnie to tylko plotka, ale idealnie obrazuje ten pyszny, ale jednak…deserowy bałagan na talerzu;)

Ten deser to świetny pomysł, kiedy spodziewacie się gości. Można zaserwować składniki w oddzielnych miseczkach i pozwolić każdemu samodzielnie sobie nakładać. Taka opcja na pewno spodoba się szczególnie dzieciom.

deser eton mess

Składniki:

– Śmietana 36%

– Truskawki mrożone lub świeże

– Bezy

– Cukier, cukier puder

– Opcjonalnie: mięta

 Ubij schłodzoną śmietanę, dodaj odrobinę cukru pudru. Zmiksuj truskawki na gładką masę, zostaw kilka do dekoracji. Możesz dodać trochę cukru, ale pamiętaj, że masa powinna być kwaskowata, bo cały deser jest dość słodki. Podawaj deser na talerzu lub w szklankach. Najpierw pokrusz bezy, połóż na nie warstwę truskawkowego musu, na koniec dodaj porcję bitej śmietany. Udekoruj plasterkami truskawek (jeśli używasz świeżych) i liśćmi mięty.

Wiem, że to jeszcze nie sezon na truskawki, ale można je z powodzeniem zastąpić mrożonymi. Nadadzą się też maliny lub banany.

deser eton mess

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

truskawka i beza

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>